l

Ut wisi enim ad minim veniam, quis laore nostrud exerci tation ulm hedi corper turet suscipit lobortis nisl ut

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Vr: 8:30 - 20:30 & Za: 8:30 - 12:30
0172-785578 info@depees-specialist.nl
2411 CX Bodegraven

Hielspoor

Hielspoor behandelen (pijn aan hiel)

In het verleden spraken we van hielspoor als er een doorn-uitsteeksel of haakje aan het hielbot te vinden was. Dit haakje dat in de aanhechting van de korte tenenbuiger zit (flexor digitorum brevis) zou verantwoordelijk zijn voor pijn aan de hiel en de ochtendstijfheid. Tegenwoordig weten we dat dit haakje in de meeste gevallen niet verantwoordelijk is voor de bovengenoemde klachten.

Oorzaak pijn hielspoor

De klachten bij pijn aan de hiel en hielspoor komen van de peesplaat (plantaire fascie) onderaan de voet die is gaan ontsteken door overbelasting (plantaire fasciopathie). Pijn onder de hiel bij opstaan uit bed en na even te hebben gezeten zijn erg herkenbaar voor deze klacht.

Behandeling hielspoor

Laat pijn aan uw hiel behandelen door De Pees Specialist, uw fysio in Bodegraven voor klachten aan pezen en spieren. Hielspoor is een vervelende blessure waar De Pees Specialist u van af kan helpen. 

Meer informatie over de behandeling van uw chronische pijn en peesklachten door De Pees Specialist praktijk voor fysiotherapie in Bodegraven. Of maak online een afspraak voor een intake of een behandeling.

Extra informatie over hielspoor

De naam hielspoor zelf suggereert dat de klacht ontstaat omdat er een ‘’spoor-element’’ in of aan de hiel zit.

Dit haakje die in de aanhechting van de korte tenenbuiger zit (flexor digitorum brevis) zou verantwoordelijk zijn voor de pijn in de hiel en de ochtendstijfheid. Dit haakje ook wel een ‘’tractie spur’’ of ‘’enthesofyt’’ genoemd, kan in alle pezen voorkomen en zit dan meestal in de overgang van pees naar bot (de footprint-aanhechting-orrigo en of insertie). Het is een stukje kalk/bot wat is ‘’samengekomen en is verklontert’’.

Wat de exacte reden van deze ‘’verklontering’’ is, is niet bekend uit de literatuur. Wat wordt gedacht is dat het een beveiligingsmechanisme is in de pees die vaak onder grote trekkracht maar vooral compressiekracht staat.

Belangrijk om te vermelden is dat alle pezen kalk bevatten!

Dit is ook logisch want de pees is voor een groot deel de overgang van de spierbuik naar het bot en u kunt zich voorstellen dat iets wat zacht is (spier), niet in één keer naar keihard kan gaan (bot). Die overgang volgt geleidelijk en gaat over van spier naar pees zonder kalk, naar pees met kalk, naar kalk met bot, naar bot.

Overigens is het een mythe dat een pees begint daar waar de spierbuik eindigt. De bundels van de pees lopen door de hele spier heen.

Tegenwoordig weten we dat dit haakje in >95% van de gevallen niet verantwoordelijk is voor de bovengenoemde klachten. (Classification and relationship of plantar heel spurs in patients with plantar fascitis J. Ahmad et. Al. 2015)

De klachten komen namelijk van de peesplaat onderaan de voet die is gaan ontsteken door overbelasting en of die na deze ontsteking een falend helingsproces laat zien. Deze peesplaat heet de plantaire fascie. Plantaire = voetzool zijde en fascie = peesplaat. Pijn onder de hiel bij opstaan uit bed en na even te hebben gezeten zijn erg herkenbaar voor deze klacht.

De plantaire fascie

Vaak als er een aandoening in het menselijk lichaam is wordt het woord pathologie ‘’versmolten’’ met de anatomische structuur door het woord ‘’opathie’’. Als een persoon dus een klacht heeft aan de plantaire fascie, dan wordt dit woord plantaire fasci-‘’opathie’’ en dus plantaire fasciopathie. Uitspraak: plantaare fasiopaatie

Bij een ontsteking spreken we van een ‘’itis’’ beeld. Daarom wordt in de literatuur vaak gesproken van plantaire fascitis. Er is tot op de dag van vandaag nog veel discussie over de peesklacht. Het is onduidelijk of de aandoening een ontsteking/itis is of een falend helingsproces betreft.

Oorzaken plantaire fascie

Tijdens het lopen komt de plantaire fascie enorm op rek te staan. Dat is geen probleem tenzij de pees wordt overbelast. Overbelasting is simpelweg meer vragen van een structuur dan die structuur aankan op dat moment. Er is dus een disbalans tussen belasting en belastbaarheid.

Bovenstaande kan een combinatie zijn met een zogenaamde pees-impingement.

Er wordt bij impingement (inklemming) vaak gedacht aan de bekende schouderklacht maar deze inklemming kan ook in de voet voorkomen. De meeste peesklachten ontstaan ter hoogte van het bot.

U kunt zich voorstellen dat tijdens het lopen of diep buigen van een gewricht, de peesplaat ter hoogte van het bot/hielbeen, iets naar binnen wordt getrokken tegen dit hielbeen aan. Daarbij komt dat u bij elke stap letterlijk met het hielbeen op de peesplaat drukt.

Er wordt gedacht dat op deze locatie voor langere tijd een zuurstoftekort (hypoxie) kan ontstaan omdat de pees op die locatie wordt ‘’leeggedrukt’’.

Een mythe is overigens dat pezen slecht doorbloed zijn. Uit een aantal kadaverstudies komt naar voren dat pezen heel goed doorbloed zijn maar slecht in staat zijn om zuurstof uit het bloed te ontrekken/extraheren.

Ook de kuitspieren en de achillespees hebben een relatie met de plantaire fascie. Andere mogelijke oorzaken van pijn in de hiel zijn; ruptuur, zenuwcompressie, zooltjes, schoeisel, rugklachten, vet-pad degeneratie en irregulariteit/calcificatie van het bot.

Een onderscheid tussen bovengenoemde oorzaken kan goed gemaakt worden met echografie.

Echografie doet een uitspraak over de homogeniteit, continuïteit, dikte, vocht en toegevoegde structuren.

Een hielspoorklacht of beter gezegd een plantaire fasciopathie is heel duidelijk zichtbaar door een forse verdikking in de peesplaat.

Voorbeeld echografie hiel

Bovenstaande zijn echografische beelden. De beelden kunt u interpreteren door de voet op zijn kop te zien.

Rechts in beeld ziet u de hiel met een felle witte lijn. Daar overheen loopt de peesplaat die aanhecht op de hiel. U kijkt vanaf de zijkant tegen de voet aan. Links is de meting 6,2 mm en rechts 2,8 mm. Links is duidelijk hielspoor.

Misverstanden over hielspoor

Er bestaan (te) veel misverstanden over hielspoor en het verhelpen van de klacht. Rekken van de kuiten, rollen met de voet over een flesje water uit de vriezer, oefeningen doen op de eerste traptrede, rollen met de voet over een tennisbal, masseren van de hiel en of de kuitspieren.

Al deze opties zullen de pijn slechts verlichten, maar niet de klacht oplossen. Daarom is het raadzaam om klachten bij hielspoor te laten behandelen door De Pees Specialist, praktijk voor fysio in Bodegraven.

Risicofactoren voor het ontstaan van hielspoor

Reuma, artrose, jicht, diabetes, overgewicht, roken, gebruik van cholesterol verlagende medicatie (statines), stress.

Eventuele hulpmiddelen

Een nachtspalk, zooltjes, ander schoeisel en in extreme gevallen een corticosteroïden injectie met fysiotherapeutisch beleid. Voor de laatste hebt u een specialist nodig omdat bekent is uit de literatuur dat injecties vaak niet op de juiste manier gezet worden, niet op de juiste locatie gezet worden en het beleid niet aansluit op de interventie.

De oplossing en behandeling van hielspoor

Bij een zuivere plantaire fasciopathie (hielspoor) zullen de volgende opties bijdragen aan een herstel van de klacht binnen 8-12 weken;

  1. Goed advies en een juiste diagnose met echografie (lees hierover op de website)
  2. Aanpassing van de belasting en belastbaarheid
  3. Specifieke oefentherapie
  4. Epte (lees hierover op de website)
  5. Shockwave therapie