l

Ut wisi enim ad minim veniam, quis laore nostrud exerci tation ulm hedi corper turet suscipit lobortis nisl ut

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Vr: 8:30 - 20:30 & Za: 8:30 - 12:30
0172-785578 info@depees-specialist.nl
2411 CX Bodegraven

Shockwave Therapie extra informatie

Wat is Shockwave Therapie?

Explosieve gebeurtenissen in de natuur, zoals blikseminslag en het doorbreken van de geluidsbarrière door een vliegtuig, creëren schokgolven. De principes van deze natuurlijke fenomenen zijn overgenomen en medisch toegepast in onder andere Shockwave.

Fysiotherapie met Shockwave

In 1980 werd Shockwave voor het eerst gebruikt om nierstenen te vergruizen en sindsdien hebben miljoenen mensen profijt gehad van deze fysiotherapeutische behandeling. De mogelijke bijwerkingen van het weefsel wat wordt doorboort door de schokgolf op weg naar de niersteen werd ook onderzocht.

Opgemerkt werd dat weefsel waar de schokgolven direct op kwamen meestal beschadigd raakten, maar het weefsel eromheen aanzette tot herstel. Daarom werden er bij vervolgonderzoek laag energetische schokgolven toegepast voor spier, pees en fascie aandoeningen.

Begin jaren 2000 kwam de commerciële Shockwave met luchtdruk (radiale ESWT) op de markt. Dit apparaat was kleiner, lichter en goedkoper dan zijn voorgangers, ideaal voor commerciële verkoop en tot op de dag van vandaag goed voor een breed geaccepteerde methode voor behandeling van oppervlakkige lichamelijke afwijkingen zoals de o.a. de hielspoorklacht.

In de fysiotherapie worden hoofdzakelijk Shockwave toegepast met lage energie (<0.10 tot 0.12 mj/mm2). Hoge energetische schokgolven groter dan 0.12 mj/mm2 zijn ondraaglijk voor de patiënt en worden daarom alleen toegepast onder lokale of regionale verdoving.

Radiale Shockwave creëert schokgolven in het gebied waar de maximale druk al bij de bron van het apparaat aanwezig is. Radiale shockwave creëert een schokgolf welke een impact heeft op het oppervlakkige gedeelte van het weefsel met een diepte van ongeveer 40 millimeter en werkt door samenpersen van luchtdruk (pneumatisch) in het apparaat.

Over de term schokgolf bij Radiale Shockwave valt nog te twisten omdat natuurkundig gezien er geen schokgolf creëert wordt en zou daarom mogelijk de term drukgolf passender zijn. Voor de locatie waar de kop van het apparaat op geplaatst moet worden zijn drie mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid is door met ultrageluid (echografie) te kijken waar de afwijkende structuur zich bevindt, de tweede mogelijkheid is door te kijken waar de pijnlijke bult/knobbel zich bevindt en de derde mogelijkheid is door clinical focussing (voelen waar de pijnlijke plek zich bevindt). De zwelling van de pees hoeft niet altijd de oorzaak van de pijn te geven.

Het is dus raadzaam om te kijken waar de pijn vandaan komt en je niet teveel te laten leiden door een bult en of knobbel. De precieze werking en het effect van Shockwave is onbekend.

De werking van Shockwave Therapie

De theorieën omtrent de werking stellen dat: weefselherstel op gang wordt gebracht door stimulatie en uitwisseling van eiwitten, vermindering van ingroei van pijnlijke bloedvaatjes, het activeren van een pij dempend hormoon serotonine en afname van calcitonine- gen gerelateerde proteïne met als gevolg pijndemping, stimulering van bot/pees-genezing in de pees.

Ervaring met deze therapie is belangrijk. Verkeerd gebruik van Shockwave heeft geen effect of kan de klacht verergeren.

» terug naar Shockwave Therapie